Menu stron
Menu kategorii

Dodane przez dnia Gru 3, 2015 w Desery | 0 komentarzy

Ciasto cappuccino

Ciasto cappuccino

Przyjeżdża teściowa, pasowało by ją ugościć czymś pysznym, pasującym do kawy i nie za słodkim. Od dawna miałam smaka na ciasto cappuccino, ale nie takie co już robiłam z galaretka tylko może coś nowego. I tak oto znalazłam coś nowego, co posmakowało mężusiowi, syneczkowi i mam nadzieję teściowej 😉 Biszkoptowe ciasto czekoladowe  z wyrazistą nutą cappuccino. Delikatne, wilgotne, smaczne.

Biszkopt ciemny:

  • 6 jaj
  • 1 szkl. cukru
  • 3/4 szkl. mąki
  • 2-3 łyżki kakao
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić  na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem, na koniec kakao i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia. Piec w temp. 160-180 stopni przez ok. 30-40 minut.

Poncz:

  • 7 łyżek kawy cappuccino
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (do wzmocnienia smaku – nie koniecznie)

Kawę zalać 1/2 litra wody, wymieszać i pozostawić do ostygnięcia.

Masa:

  • 500 g serka waniliowego homogenizowanego (w zależności od wagi 3-4 opakowania)
  • 250 g masła
  • 200 g mleka w proszku
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny

Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody. Serek i masło ogrzać do temp. pokojowej.

Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszysta masę, następnie dodać serek oraz mleko w proszku. Na koniec dodać rozpuszczoną żelatynę.

Dodatkowo:

  • okrągłe biszkopty
  • czekolady

Dobrze wystudzony biszkopt przeciąć na pół, przekroić na dwa placki.Dolną część biszkopta delikatnie nasączyć ponczem.

Z masy odłożyć kilka łyżek do dekoracji wierzchu ciasta. Pozostałą część masy podzielić na dwie części ( w stosunku ok 40 % i 60 %). Mniejszą część wyłożyć na nasączony biszkopt i wyrównać. Na wierzchu poukładać zamoczone w ponczu biszkopty (moczymy krótko maksymalnie 2 sekundy). Na biszkoptach rozłożyć resztę masy i delikatnie wyrównać. Masę przykryć drugą połową biszkopta, który nasączyć resztą ponczu i cienko posmarować odłożoną masą. Wierzch ciasta posypać startą czekoladą. Ciasto wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.

Więcej zdjęć

Źródło: arabeskawaniliowa.blog.pl

Dodaj odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany.