Ciasto drożdżowe z owocami
Od dłuższego czasu nachodzi mnie ochota na ciasto drożdżowe. Przepis jest bardzo prosty, a ciasto wyszło pyszne i puszyste 😉 U nas w wersji z jagodami ( miałam ok. 25 dkg – troszkę za mało, owoce mało wyczuwalne no ale trudno się mówi 😉 następnym razem dodam więcej). Mój D♥ lubi takie proste ciasta, na pewno będzie często u nas gościło w wersji z różnymi owocami.
Źródło : sąsiadka Edytka 🙂
- 10 dkg drożdży
- 1 szkl. cukru
- cukier waniliowy
- 5 jaj
- 5 szkl. mąki
- 1 szkl. zimnego mleka
- 1 szkl. oleju
- szczypta soli
Wszystkie składniki wsypać do większej miski i pozostawić na 3 godziny – nie mieszać!
Po 3 godzinach wymieszać ręką lub zmiksować na jednolitą masę. Ciasto wyłożyć na brytfannę , na wierzch ułożyć owoce a na nie posypać kruszonkę. Piec 50 minut w temp. 180 stopni.
- 2 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki
- 1 łyżka masła/margaryny
Ze składników kruszonki zagnieść ciasto, schłodzić w lodówce. Gotową kruszonkę rozdrabniać palcami na ciasto albo ścierać na grubej tarce.