Ciasto jogurtowe ze śliwkami
Przepis wyjątkowo prosty a wychodzi tradycyjne, wyjątkowo smaczne ciasto jogurtowe. Dodatek ulubionych owoców podkreśla smak i sprawia, że ciasto smakuje każdemu.
- 4 jajka
- 1 szkl. gęstego jogurtu naturalnego
- 3/4 szkl. oleju
- 2 1/2 szkl. mąki
- 3/4 szkl. cukru
- szczypta soli
- cukier waniliowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ok. 20 – 25 śliwek (mogą być inne owoce: rabarbar, truskawki)
Śliwki umyć, wypestkować i osuszyć. W jednej misce mieszamy składniki mokre: jajka, olej, jogurt. W drugiej misce mieszamy składniki suche: przesianą mąkę, cukier, sól, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Zawartość obu misek łączymy, dokładnie wymieszać razem. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, następnie przelewamy ciasto. Na wierzchu ułożyć połówki śliwek, skórka do dołu. Ciasto piec w temp. 180 stopni przez ok 40 minut. Po upieczeniu ciasto wystudzić i posypać cukrem pudrem.
Więcej zdjęć
Źródło: www.czekolada-utkane.pl