Menu stron
Menu kategorii

Dodane przez dnia paź 8, 2014 w Desery | 0 komentarzy

Ciasto jogurtowe ze śliwkami

Ciasto jogurtowe ze śliwkami

Przepis wyjątkowo prosty a wychodzi tradycyjne, wyjątkowo smaczne ciasto jogurtowe. Dodatek ulubionych owoców podkreśla smak i sprawia, że ciasto smakuje każdemu.

  • 4 jajka
  • 1 szkl. gęstego jogurtu naturalnego
  • 3/4 szkl. oleju
  • 2 1/2 szkl. mąki
  • 3/4 szkl. cukru
  • szczypta soli
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok. 20 – 25 śliwek (mogą być inne owoce: rabarbar, truskawki)

Śliwki umyć, wypestkować i osuszyć. W jednej misce mieszamy składniki mokre: jajka, olej, jogurt. W drugiej misce mieszamy składniki suche: przesianą mąkę, cukier, sól, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Zawartość obu misek łączymy, dokładnie wymieszać razem. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, następnie przelewamy ciasto. Na wierzchu ułożyć połówki śliwek, skórka do dołu. Ciasto piec w temp. 180 stopni przez ok 40 minut. Po upieczeniu ciasto wystudzić i posypać cukrem pudrem.

Więcej zdjęć

Źródło: www.czekolada-utkane.pl

Dodaj odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.