Menu stron
Menu kategorii

Dodane przez dnia Lis 18, 2014 w Desery | 0 komentarzy

Ciasto kapitańskie

Ciasto kapitańskie

Ciasto wyraziste w smaku, z kremową masą ajerkoniakową, bitą śmietaną i biszkoptami nasączonymi w kawie.

Biszkopt:

  • 4 jaja
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1/2 szkl. mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić  na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia. Piec w temp. 160-170 stopni przez ok. 30 minut.

Masa ajerkoniakowa:

  • 500 ml mleka
  • 3/4 szkl. cukru
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżki mąki
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 złółtka
  • 200 d masła
  • 150 ml likieru Adwokat

Połowę mleka oraz cukier zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem waniliowy, następnie dodać mąki: pszenna i ziemniaczaną oraz pozostałe mleko – utrzeć, aby nie było grudek. Tak powstałą masę wlać wolnym strumieniem na gotujące się mleko, cały czas mieszając aż budyń zgęstnieje. Przykryć i pozostawić do ostygnięcia.

Masło utrzeć do białości, cały czas miksując dodawać po 1 łyżce budyniu. Na koniec do budyniowej masy ostrożnie wlewać likier – cały czas mieszając do połączenia składników.

Przygotować poncz: 3 łyżeczki kawy i 2 łyżeczki cukru zalać gorącą wodą – pozostawić do ostygnięcia.

Bita śmietana:

  • 250 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukry pudru
  • 1 śmietan-fix
Dodatkowo:

  • okrągłe biszkopty
  • 2 łyżki kakao lub starta czekolada

Biszkopt dobrze nasączyć ponczem. Wyłożyć 2/3 kremu ajerkoniakowego, wyrównać powierzchnię i posypać kakao. Biszkopty maczać w pozostałym ponczu i układać na warstwie kakao. Wyłożyć pozostałą masę.

Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrem oraz śmietan-fixami – wyłożyć na wierzch ciasta. Całość posypać kakao lub starta czekoladą na grubych oczkach tarki. Ciasto schłodzić w lodówce, najlepiej całą noc.

Więcej zdjęć

Dodaj odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany.