Ciasto Latte Macchiato
Pyszne ciasto rozpływające się w ustach. Lekkie z posmakiem kawy i delikatnym aromatem olejku migdałowego, niestety nie miałam na stanie likieru Amaretto – to pewnie byłoby idealne połączenie, niebo w gębie…
- 6 jaj
- 2/3 szklanki cukru
- 1 szkl. mąki
- 1 1/2 łyżki kakao
- 3 łyżki oleju
- 3 łyżki wody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Całe jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Cały czas miksując dodać wodę i olej. W osobnej misce wymieszać pozostałe sypkie składniki. Dodać do masy jajecznej, delikatnie mieszać aż wszystkie składniki połączą się. Masę przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut ( do tak zwanego „suchego patyczka”). Po tym czasie uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić na chwilę. Gdy ciast ostygnie przekroić na 2 blaty.
Masa:
- 500 ml śmietany 30 %
- 250 g serka mascarpone
- ziarenka z laski wanilii
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody (4-5 łyżek). Śmietanę ubić na sztywno, do ubitej dodać cukier puder, serek mascarpone oraz ziarenka z laski wanilii. Dodać żelatynę, wszystko razem wymieszać do momentu połączenia się składników.
Dodatkowo:
- kakao
- 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżki likieru amaretto
- okrągłe biszkopty (u mnie wystarczyło 1 opakowanie z Biedronki)
Kawę zaparzyć w 1 szkl. wrzącej wody, dodać likier ( ja nie miałam likieru i zamiennie dodałam kilka kropel olejku migdałowego). Kawę ostudzić po czym nasączyć każdy biszkopt.
Przełożenie ciasta:
Ciasto ciemne -1/3 masy śmietanowej – posypać obficie kakao – nasączone biszkopty – 1/3 masy śmietanowej – ciemne ciasto – 1/3 masy śmietanowej – nasączone biszkopty – posypać obficie kakao
Więcej zdjęć