Menu stron
Menu kategorii

Dodane przez dnia Mar 22, 2015 w Desery | 0 komentarzy

Ciasto Latte Macchiato

Ciasto Latte Macchiato

Pyszne ciasto rozpływające się w ustach. Lekkie z posmakiem kawy i delikatnym aromatem olejku migdałowego, niestety nie miałam na stanie likieru Amaretto – to pewnie byłoby idealne połączenie, niebo w gębie…

  • 6 jaj
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 szkl. mąki
  • 1 1/2 łyżki kakao
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Całe jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Cały czas miksując dodać wodę i olej. W osobnej misce wymieszać pozostałe sypkie składniki. Dodać do masy jajecznej, delikatnie mieszać aż wszystkie składniki połączą się. Masę przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut ( do tak zwanego “suchego patyczka”). Po tym czasie uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić na chwilę. Gdy ciast ostygnie przekroić na 2 blaty.

Masa:

  • 500 ml śmietany 30 %
  • 250 g serka mascarpone
  • ziarenka z laski wanilii
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny

Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody (4-5 łyżek). Śmietanę ubić na sztywno, do ubitej dodać cukier puder, serek mascarpone oraz ziarenka z laski wanilii. Dodać żelatynę, wszystko razem wymieszać do momentu połączenia się składników.

Dodatkowo:

  • kakao
  • 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki likieru amaretto
  • okrągłe biszkopty (u mnie wystarczyło 1 opakowanie z Biedronki)

Kawę zaparzyć w 1 szkl. wrzącej wody, dodać likier ( ja nie miałam likieru i zamiennie dodałam kilka kropel olejku migdałowego). Kawę ostudzić po czym nasączyć każdy biszkopt.

Przełożenie ciasta:

Ciasto ciemne -1/3 masy śmietanowej – posypać obficie kakao – nasączone biszkopty – 1/3 masy śmietanowej – ciemne ciasto – 1/3 masy śmietanowej – nasączone biszkopty – posypać obficie kakao

Więcej zdjęć

Dodaj odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany.