Menu stron
Menu kategorii

Dodane przez dnia Sie 6, 2014 w Desery | 0 komentarzy

Ciasto z masą jagodową i bitą śmietaną

Ciasto z masą jagodową i bitą śmietaną

Pyszne, delikatne ciasto z mocno jagodową masa – chyba moją ulubioną.

Biszkopt:

  • 6 jaj
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić  na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia. Piec w temp. 160-180 stopni przez ok. 30-40 minut.

Frużelina jagodowa:

  • 25o g jagód (świeżych lub mrożonych)
  • 1 1/2 łyżeczki żelatyny
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

W małym garnku wymieszać jagody z cukrem. Postawić na małym ogniu i podgrzewać do rozpuszczenia się cukru. Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w 1 łyżce wody, dodać razem z pozostałymi składnikami do jagód, zagotować i zdjąć z palnika. Można przetrzeć przez sito (ja nie przecierałam). Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i powoli wlewać ciągle mieszając do owoców ( można najpierw ją rozrobić z odrobina owoców, nie będzie taka gęsta i nie zrobią sie grudki). Schłodzić, następnie wstawić do lodówki na całą noc.

Krem jagodowy:

  • 375 g serka mascarpone (1 i 1/2 opakowania), schłodzonego
  • frużelina jagodowa, schłodzona

Mascarpone ubić mikserem, stopniowo dodawać frużelinę. Utrzeć do momentu uzyskania gładkiej masy.

Bita śmietana:

  • 250 ml śmietany kremówki
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny

Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody – wystudzić. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder oraz przestudzoną żelatynę.

Wystudzony biszkopt przekroić na pół. Masę jagodową przełożyć na blat biszkoptu a następnie przykryć kolejnym blatem. Wierzch ciasta udekorować bitą śmietaną, na koniec posypać odrobiną kakao.

Więcej zdjęć

Dodaj odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany.