Ciasto z masą jagodową i bitą śmietaną
Pyszne, delikatne ciasto z mocno jagodową masa – chyba moją ulubioną.
Biszkopt:
- 6 jaj
- 1 szkl. cukru
- 1 szkl. mąki
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia. Piec w temp. 160-180 stopni przez ok. 30-40 minut.
Frużelina jagodowa:
- 25o g jagód (świeżych lub mrożonych)
- 1 1/2 łyżeczki żelatyny
- 1/2 szkl. cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
W małym garnku wymieszać jagody z cukrem. Postawić na małym ogniu i podgrzewać do rozpuszczenia się cukru. Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w 1 łyżce wody, dodać razem z pozostałymi składnikami do jagód, zagotować i zdjąć z palnika. Można przetrzeć przez sito (ja nie przecierałam). Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i powoli wlewać ciągle mieszając do owoców ( można najpierw ją rozrobić z odrobina owoców, nie będzie taka gęsta i nie zrobią sie grudki). Schłodzić, następnie wstawić do lodówki na całą noc.
Krem jagodowy:
- 375 g serka mascarpone (1 i 1/2 opakowania), schłodzonego
- frużelina jagodowa, schłodzona
Mascarpone ubić mikserem, stopniowo dodawać frużelinę. Utrzeć do momentu uzyskania gładkiej masy.
Bita śmietana:
- 250 ml śmietany kremówki
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka żelatyny
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody – wystudzić. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder oraz przestudzoną żelatynę.
Wystudzony biszkopt przekroić na pół. Masę jagodową przełożyć na blat biszkoptu a następnie przykryć kolejnym blatem. Wierzch ciasta udekorować bitą śmietaną, na koniec posypać odrobiną kakao.
Więcej zdjęć