Menu stron
Menu kategorii

Dodane przez dnia gru 17, 2013 w Desery | 0 komentarzy

Karpatka

Karpatka

Pierwszy raz w życiu robiłam karpatkę, zawsze wydawało mi się, że upieczenie tego ciasta jest troszkę skomplikowane. Udało się 🙂 – chociaż jedno ciasto nie miało „karpatkowych szczytów”,bardziej płaska równina wyszła, a to za sprawą mojego sprytnego synka, który przekręcił pokrętło temperatury i zanim się zorientowałam trochę minutek uciekło 😉 Ciasto zaliczam do udanych i smacznych, wczoraj wieczorem było i dziś rano już nie ma.

Ciasto:

  • 1 1/2 szkl. wody
  • 1 1/2 szkl. mąki
  • 20 dkg margaryny
  • 9 jaj

Wodę z margaryną zagotować, dodać mąkę i dokładnie roztrzepać – przestudzić. Po przestudzeniu wbijać po jednym jajku i ubijać mikserem. Ciasto podzielić na dwie części i piec każde osobno w temperaturze 190 stopni przez 20-30 minut.

Masa:

  • 2o dkg masła
  • 20 dkg cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szkl. mleka
  • 1 budyń waniliowy bez cukru

Z mleka i budyniu ugotować budyń. Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, następnie stopniowo dodawać przestudzony budyń.

Ciasto przełożyć masą, wierzch posypać cukrem pudrem.

Więcej zdjęć

Źródło: Wielka księga ciast siostry Anastazji

 

Dodaj odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *