Karpatka
Pierwszy raz w życiu robiłam karpatkę, zawsze wydawało mi się, że upieczenie tego ciasta jest troszkę skomplikowane. Udało się 🙂 – chociaż jedno ciasto nie miało „karpatkowych szczytów”,bardziej płaska równina wyszła, a to za sprawą mojego sprytnego synka, który przekręcił pokrętło temperatury i zanim się zorientowałam trochę minutek uciekło 😉 Ciasto zaliczam do udanych i smacznych, wczoraj wieczorem było i dziś rano już nie ma.
Ciasto:
- 1 1/2 szkl. wody
- 1 1/2 szkl. mąki
- 20 dkg margaryny
- 9 jaj
Wodę z margaryną zagotować, dodać mąkę i dokładnie roztrzepać – przestudzić. Po przestudzeniu wbijać po jednym jajku i ubijać mikserem. Ciasto podzielić na dwie części i piec każde osobno w temperaturze 190 stopni przez 20-30 minut.
Masa:
- 2o dkg masła
- 20 dkg cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- 1 szkl. mleka
- 1 budyń waniliowy bez cukru
Z mleka i budyniu ugotować budyń. Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, następnie stopniowo dodawać przestudzony budyń.
Ciasto przełożyć masą, wierzch posypać cukrem pudrem.
Więcej zdjęć
Źródło: Wielka księga ciast siostry Anastazji