Kilimandżaro
Jedno z lepszych ciast jakie jadłam u Dżoany 😉 Nie jest za słodkie, za delikatne, pyszne…Ciasto ze zbioru przepisów siostry Anastazji. Kakaowy biszkopt z pysznym kremem i musem jabłkowym.
Ciasto ciemne:
- 8 jajek
- 20 dag cukru
- 6 łyżek mąki pszennej
- 4 łyżki kakao
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Masa jabłkowa:
- 1 kg jabłek
- 2 galaretki
- 1 łyżka masła
Masa budyniowa :
- 1/2 litra mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 2 żółtka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 kostka masła
Przygotować ciasto jak biszkoptowe i upiec 2 placki lub jeden i przekroić.
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, można wycisnąć lekko sok aby powstała masa nie była zbyt rzadka. Masło roztopić, dodać jabłka i chwilę smażyć. Następnie dodać suchą galaretkę, wymieszać i jeszcze chwilę smażyć.
Z mleka, cukru, żółtek ,maki ugotować budyń. Masło utrzeć, dodając przestudzony budyń.
Przełożenie ciasta:
ciasto ciemne – masa jabłkowa – masa budyniowa – ciasto ciemne – polewa