Menu stron
Menu kategorii

Dodane przez dnia cze 4, 2012 w Desery | 0 komentarzy

Kilimandżaro

Kilimandżaro

Jedno z lepszych ciast jakie jadłam u Dżoany 😉 Nie jest za słodkie, za delikatne, pyszne…Ciasto ze zbioru przepisów siostry Anastazji. Kakaowy biszkopt z pysznym kremem i musem jabłkowym.

Ciasto ciemne:

  • 8 jajek
  • 20 dag cukru
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 4 łyżki kakao
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Masa jabłkowa:

  • 1 kg jabłek
  • 2 galaretki
  • 1 łyżka masła

Masa budyniowa :

  • 1/2 litra mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 kostka masła

Przygotować ciasto jak biszkoptowe i upiec 2 placki lub jeden i przekroić.
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, można wycisnąć lekko sok aby powstała masa nie była zbyt rzadka. Masło roztopić, dodać jabłka i chwilę smażyć. Następnie dodać suchą galaretkę, wymieszać i jeszcze chwilę smażyć.
Z mleka, cukru, żółtek ,maki ugotować budyń. Masło utrzeć, dodając przestudzony budyń.

Przełożenie ciasta:
ciasto ciemne – masa jabłkowa – masa budyniowa – ciasto ciemne – polewa

Dodaj odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *