Kora orzechowa
Przy okazji porządków domowych znalazłam stary, bardzo dobry przepis na ciasto. Szkoda żeby się zagubił 🙂 a że zbliżają się święta może się komuś przyda, sama przymierzam się aby je zrobić.
- 8 białek
- 3 żółtka
- 20 dkg cukru
- 10 dkg orzechów włoskich mielonych
- 10 dkg orzechów siekanych
- 10 dkg wiórek kokosowych
- 10 dkg rodzynek
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Z tych składników wykonać ciasto tak jak na biszkopt i upiec 2 placki.
Krem:
- 1 puszka brzoskwiń
- 1 1/2 masła (może być 1 margaryna bielska + 1/2 masła)
- 3 łyżki cukru
- 2 budynie
- 1 łyżka mąki
- 3/4 szkl. wody
- 5 żółtek
- 2 paczki delicji (ok 40 dkg)
- 2 galaretki pomarańczowe lub brzoskwiniowe
- kawa rozpuszczalna + alkohol
Sok z brzoskwiń + 1 szkl. wody zagotować z cukrem. Budyń rozrobić na wodzie (3/4 szkl.) dodać 1 łyżkę mąki i żółtka. Ugotować budyń na soku z brzoskwiń, wystudzić i utrzeć z masłem. Do masy można dodać dodać żelatynę rozpuszczona na wodzie.
- placek
- 1/2 masy
- delicje
- 1/2 masy
- placek
- pokrojone brzoskwinie
- galaretka rozpuszczona w 1/2 litra wodzie
Życzę smacznego!