Menu stron
Menu kategorii

Dodane przez dnia listopad 16, 2011 w Desery | 0 komentarzy

Kora orzechowa

Kora orzechowa

Przy okazji porządków domowych znalazłam stary, bardzo dobry przepis na ciasto. Szkoda żeby się zagubił 🙂 a że zbliżają się święta może się komuś przyda, sama przymierzam się aby je zrobić.

  • 8 białek
  • 3 żółtka
  • 20 dkg cukru
  • 10 dkg orzechów włoskich mielonych
  • 10 dkg orzechów siekanych
  • 10 dkg wiórek kokosowych
  • 10 dkg rodzynek
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Z tych składników wykonać ciasto tak jak na biszkopt i upiec 2 placki.

Krem:

  • 1 puszka brzoskwiń
  • 1 1/2 masła (może być 1 margaryna bielska + 1/2 masła)
  • 3 łyżki cukru
  • 2 budynie
  • 1 łyżka mąki
  • 3/4 szkl. wody
  • 5 żółtek
  • 2 paczki delicji (ok 40 dkg)
  • 2 galaretki pomarańczowe lub brzoskwiniowe
  • kawa rozpuszczalna + alkohol

Sok z brzoskwiń + 1 szkl. wody zagotować z cukrem. Budyń rozrobić na wodzie (3/4 szkl.) dodać 1 łyżkę mąki i żółtka. Ugotować budyń na soku z brzoskwiń, wystudzić i utrzeć z masłem. Do masy można dodać dodać żelatynę rozpuszczona na wodzie.

  1. placek
  2. 1/2 masy
  3. delicje
  4. 1/2 masy
  5. placek
  6. pokrojone brzoskwinie
  7. galaretka rozpuszczona w 1/2 litra wodzie

Życzę smacznego!

Więcej zdjęć

Dodaj odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.