Menu stron
Menu kategorii

Dodane przez dnia sty 15, 2013 w Desery | 0 komentarzy

Kruche babeczki z masą mleczną

Kruche babeczki z masą mleczną

Naszła mnie ochota na babeczki, które robiłam kilka ładnych lat temu. Przewertowałam stary zeszyt z przepisami i znalazłam 🙂 Uwielbiam słodkości…

Ciasto:

  • 1 margaryna
  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 1 jajko + 1 żółtko
  • 1 szkl. cukru pudru
  • tłuszcz do smarowania foremek

Masa mleczna:

  • 2 szkl. mleka w proszku
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • 1/2 szkl. letniej wody
  • 1 kostka masła (lub margaryna Bielska, Kasia)

Ciasto:

Z podanych składników robimy ciasto kruche – mieszamy mąkę z cukrem, siekamy dokładnie z zimnym tłuszczem, dodajemy żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Gotowe wstawiamy na godzinę do lodówki. W między czasie przygotować foremki do babeczek, smarując każdą z nich dokładnie (ale cieniutko) masłem. Gdy ciasto jest gotowe odrywamy je po kawałku (reszta czeka w lodówce) i rozwałkowujemy na grubość ok. 3- 4 mm, podsypując w razie potrzeby odrobiną mąki. Na ciasto układamy foremki (ściśle obok siebie), przyciskamy przyciskamy tak, żeby brzegi foremek odcięły kawałki ciasta, a następnie pozostałym w foremce ciastem wyklejamy dokładnie babeczkę i układamy ją na dużej blasze. Wstawiamy babeczki do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez około 12-15 minut.

Masa:

Mleko przesypać do garnka, dodać cukry i dokładnie wymieszać z wodą (aby nie było grudek). Wstawić na mały ogień, ciągle mieszać – nie gotować! Dodać masło i mieszać do rozpuszczenia się. Zdjąć z ognia i od razu nakładać do babeczek (masa szybko robi się gęsta i stygnie).

Z tej porcji wychodzi ok 50 – 60 babeczek.

Dodaj odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.