Menu stron
Menu kategorii

Dodane przez dnia lip 17, 2016 w Desery | 0 komentarzy

Kruche ciasto z rabarbarem i kruszonką

Kruche ciasto z rabarbarem i kruszonką

Wiosenne ciasto na cieniutkim, kruchym spodzie. Bardzo smaczne i nie za słodkie. Sprawdzi się z innymi owocami sezonowymi jak i kwaśnymi dżemami 😉

Ciasto:

  • 2 szkl. mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • 3/4 kostki masła
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka gęstej śmietany
  • 1 kg rabarbaru
  • 6 łyżek cukru
  • 1/2 szkl. dżemu truskawkowego

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone na kawałki masło i dokładnie posiekać. Dodać żółtka, cukier i śmietanę szybko zgnieść ciasto, uformować wałek, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez co najmniej 30 minut.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180ºC. Ciasto zetrzeć na grubej tarce na blaszkę o wymiarach 33 x 23 cm (wyłożoną papierem do pieczenia) i dokładnie wylepić nim dno. Podpiec w piekarniku, aż będzie lekko złociste, przez około 15 – 20 minut, lekko wystudzić.

Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić na 1 cm kawałki. Rozgrzać suchą, dużą patelnię, wrzucić do niej rabarbar i posypać cukrem. Podgrzać na dużym ogniu mieszając, aż rabarbar puści sok – około 2 – 3 minut. Przełożyć rabarbar na durszlak i odsączyć z nadmiaru soku.

Kruszonka:

  • 180 g mąki
  • 100 g cukru
  • 1/2 kostki masła
  • cukier waniliowy

Mąkę wymieszać z cukrem i cukrem wanilinowym. Masło roztopić w małym rondelku i bardzo mocno podgrzać i takim gorącym zalać suche składniki. Dobrze wymieszać.

Przestudzone ciasto posmarować cienko dżemem, wyłożyć na nie odsączony rabarbar i posypać kruszonką. Piec około 30 – 40 minut w temperaturze 180ºC. Przestudzić i posypać cukrem pudrem.

Odsączony sok warto odlać i rozcieńczyć wodą – dzięki temu miałam cały dzbanuszek kompotu z rabarbaru.

Więcej zdjęć

DSC_0003_1

Dodaj odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *