Kruche ciasto z rabarbarem i kruszonką
Wiosenne ciasto na cieniutkim, kruchym spodzie. Bardzo smaczne i nie za słodkie. Sprawdzi się z innymi owocami sezonowymi jak i kwaśnymi dżemami 😉
Ciasto:
- 2 szkl. mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szkl. cukru pudru
- 3/4 kostki masła
- 3 żółtka
- 1 łyżka gęstej śmietany
- 1 kg rabarbaru
- 6 łyżek cukru
- 1/2 szkl. dżemu truskawkowego
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone na kawałki masło i dokładnie posiekać. Dodać żółtka, cukier i śmietanę szybko zgnieść ciasto, uformować wałek, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez co najmniej 30 minut.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180ºC. Ciasto zetrzeć na grubej tarce na blaszkę o wymiarach 33 x 23 cm (wyłożoną papierem do pieczenia) i dokładnie wylepić nim dno. Podpiec w piekarniku, aż będzie lekko złociste, przez około 15 – 20 minut, lekko wystudzić.
Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić na 1 cm kawałki. Rozgrzać suchą, dużą patelnię, wrzucić do niej rabarbar i posypać cukrem. Podgrzać na dużym ogniu mieszając, aż rabarbar puści sok – około 2 – 3 minut. Przełożyć rabarbar na durszlak i odsączyć z nadmiaru soku.
Kruszonka:
- 180 g mąki
- 100 g cukru
- 1/2 kostki masła
- cukier waniliowy
Mąkę wymieszać z cukrem i cukrem wanilinowym. Masło roztopić w małym rondelku i bardzo mocno podgrzać i takim gorącym zalać suche składniki. Dobrze wymieszać.
Przestudzone ciasto posmarować cienko dżemem, wyłożyć na nie odsączony rabarbar i posypać kruszonką. Piec około 30 – 40 minut w temperaturze 180ºC. Przestudzić i posypać cukrem pudrem.
Odsączony sok warto odlać i rozcieńczyć wodą – dzięki temu miałam cały dzbanuszek kompotu z rabarbaru.