Menu stron
Menu kategorii

Dodane przez dnia Sty 18, 2012 w Desery | 0 komentarzy

Kruszynka

Kruszynka

Przepis pochodzi z książki : Przepisy Siostry Anastazji “100 nowych ciast”. Polecam tym którzy nie znają, ciasta udają się i co najważniejsze smakują. Dziś kolej na “kruszynkę” – zastanawia mnie nazwa tego ciasta? Może to dlatego, że niezbyt jest wysokie jak się go już złoży w całość, czy może mi takie marne ciasto wyrosło. W każdym bądź razie mi smakowało, reszcie rodziny też, poszło w mig i same okruchy tylko zostały 🙂

Ciasto:

  • 30 dkg maki pszennej
  • 4 żółtka
  • 20 dkg margaryny
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki amoniaku

Margarynę pokruszyć z mąką, dodać żółtka utarte z cukrem pudrem, proszek do pieczenia i amoniak. Zagnieść kruche ciasto i upiec dwa placki.

 

Masa jabłkowa:

  • 1 kg jabłek
  • 2 galaretki pomarańczowe
  • 1 łyżka masła

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Masło roztopić i dodać jabłka, wymieszać i chwilę smażyć na wolnym ogniu pod przykryciem. Dodać suchą galaretkę, wymieszać i smażyć kilka minut bez przykrycia.

 

Masa orzechowa:

  • 1 kostka masła
  • 20 dkg orzechów mielonych
  • 1 szkl. mleka słodkiego
  • 2-3 łyżki cukru pudru

Mleko zagotować, zalać orzechy i wymieszać. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać przestudzone orzechy.

 

Polewa:

  • 1/2 kostki margaryny
  • 5 łyżek cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka żelatyny
  • 5 łyżek kwaśniej śmietany

Margarynę roztopić dodać cukier puder, kakao i żelatynę rozpuszczoną w wodzie. Lekko zagotować. Gdy trochę przestygnie, stopniowo dodawać śmietanę i całość dobrze roztrzepać.

Przekładanie ciasta:

ciasto kruche –  przestudzona masa jabłkowa – ciasto kruche – masa orzechowa –  polewa

Dodaj odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany.