Kruszynka
Przepis pochodzi z książki : Przepisy Siostry Anastazji „100 nowych ciast”. Polecam tym którzy nie znają, ciasta udają się i co najważniejsze smakują. Dziś kolej na „kruszynkę” – zastanawia mnie nazwa tego ciasta? Może to dlatego, że niezbyt jest wysokie jak się go już złoży w całość, czy może mi takie marne ciasto wyrosło. W każdym bądź razie mi smakowało, reszcie rodziny też, poszło w mig i same okruchy tylko zostały 🙂
Ciasto:
- 30 dkg maki pszennej
- 4 żółtka
- 20 dkg margaryny
- 1/2 szkl. cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki amoniaku
Margarynę pokruszyć z mąką, dodać żółtka utarte z cukrem pudrem, proszek do pieczenia i amoniak. Zagnieść kruche ciasto i upiec dwa placki.
Masa jabłkowa:
- 1 kg jabłek
- 2 galaretki pomarańczowe
- 1 łyżka masła
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Masło roztopić i dodać jabłka, wymieszać i chwilę smażyć na wolnym ogniu pod przykryciem. Dodać suchą galaretkę, wymieszać i smażyć kilka minut bez przykrycia.
Masa orzechowa:
- 1 kostka masła
- 20 dkg orzechów mielonych
- 1 szkl. mleka słodkiego
- 2-3 łyżki cukru pudru
Mleko zagotować, zalać orzechy i wymieszać. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać przestudzone orzechy.
Polewa:
- 1/2 kostki margaryny
- 5 łyżek cukru
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki wody
- 1 łyżka żelatyny
- 5 łyżek kwaśniej śmietany
Margarynę roztopić dodać cukier puder, kakao i żelatynę rozpuszczoną w wodzie. Lekko zagotować. Gdy trochę przestygnie, stopniowo dodawać śmietanę i całość dobrze roztrzepać.
Przekładanie ciasta:
ciasto kruche – przestudzona masa jabłkowa – ciasto kruche – masa orzechowa – polewa