Menu stron
Menu kategorii

Dodane przez dnia sty 7, 2013 w Desery | 1 komentarz

Maxi king

Maxi king

Święta sprzyjają wypiekom i testowaniu przepisowych nowości. Nie poszalałam w  tym roku, bo święta spędziłam u teściowej, ale to ciacho udałe się zrobić. Przepis wynalazł Damian na jakimś weselnym blogu, marudził… marudził więc w końcu zrobiłam. Pyszności! mniam… mniam polecam  wszystkim łasuchom.

(Składniki na blachę 23×37 cm)

  • 1 1/2 kostki margaryny lub masła
  • 3/4 szkl. mleka + 10 łyżek do polewy
  • 1 szkl. cukru
  • 1 cukier waniliowy lub aromat
  • 1 opakowanie mleka w proszku (400 gram)
  • 1 puszka masy krówkowej lub puszka mleka skondensowanego słodzonego (gotowanego 3 godziny)
  • 2 czekolady mleczne
  • 15-20 dkg orzeszków ziemnych )mogą być solone)
  • herbatniki – na blachę 23×35 cm wykorzystałam 6 paczek (pakowanych po 5 paczuszek z Biedronki)

Blachę wyłożyć folia aluminiową, położyć pierwszą warstwę herbatników. Szklankę mleka, cukier i cukier waniliowy zagotować i wystudzić.Margarynę utrzeć na gładką masę, dodać wystudzone mleko i mleko w proszku. Utrzeć na puszysta masę.

Połowę masy mlecznej wyłożyć na herbatniki i przykryć kolejną warstwą herbatników. Masę krówkową lekko podgrzać następnie wyłożyć na herbatniki i przykryć kolejną warstwą herbatników. Wyłożyć resztę masy krówkowej i przykryć herbatnikami.

Orzeszki pokroić i podprażyć na patelni. Czekoladę rozpuścić w rondelku z 10 łyżkami mleka, dodać pokrojone orzeszki. Chłodną polewą polać ciasto. Schłodzić w lodówce ok 3 godziny.

1 Komentarz

  1. Znam ten przepis, ciasto jest rewelacyjne. Znika z talerza w mig 🙂

Dodaj odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.