Maxi king
Święta sprzyjają wypiekom i testowaniu przepisowych nowości. Nie poszalałam w tym roku, bo święta spędziłam u teściowej, ale to ciacho udałe się zrobić. Przepis wynalazł Damian na jakimś weselnym blogu, marudził… marudził więc w końcu zrobiłam. Pyszności! mniam… mniam polecam wszystkim łasuchom.
(Składniki na blachę 23×37 cm)
- 1 1/2 kostki margaryny lub masła
- 3/4 szkl. mleka + 10 łyżek do polewy
- 1 szkl. cukru
- 1 cukier waniliowy lub aromat
- 1 opakowanie mleka w proszku (400 gram)
- 1 puszka masy krówkowej lub puszka mleka skondensowanego słodzonego (gotowanego 3 godziny)
- 2 czekolady mleczne
- 15-20 dkg orzeszków ziemnych )mogą być solone)
- herbatniki – na blachę 23×35 cm wykorzystałam 6 paczek (pakowanych po 5 paczuszek z Biedronki)
Blachę wyłożyć folia aluminiową, położyć pierwszą warstwę herbatników. Szklankę mleka, cukier i cukier waniliowy zagotować i wystudzić.Margarynę utrzeć na gładką masę, dodać wystudzone mleko i mleko w proszku. Utrzeć na puszysta masę.
Połowę masy mlecznej wyłożyć na herbatniki i przykryć kolejną warstwą herbatników. Masę krówkową lekko podgrzać następnie wyłożyć na herbatniki i przykryć kolejną warstwą herbatników. Wyłożyć resztę masy krówkowej i przykryć herbatnikami.
Orzeszki pokroić i podprażyć na patelni. Czekoladę rozpuścić w rondelku z 10 łyżkami mleka, dodać pokrojone orzeszki. Chłodną polewą polać ciasto. Schłodzić w lodówce ok 3 godziny.
Znam ten przepis, ciasto jest rewelacyjne. Znika z talerza w mig 🙂