Muffinki z rabarbarem i cynamonową nutą
W prawdzie sezon na rabarbar dawno już za nami, ale tak przypomniałam sobie o tym przepisie, więc czas go zamieścić co by nie zginął. Te muffiny były smaczne, póki co najlepsze jakie do tej pory jadłam. Połączenia rabarbaru z cynamonem daje niezły efekt, delikatnie kwaskowate, aromatyczne, pyszne 🙂
Składniki suche:
- 2 1/2 szkl. maki
- 3/4 szkl. cukru
- 3 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki mokre:
- 2 jajka
- 120 g roztopionego masła lub oleju
- 1 szkl. mleka lub maślanki
- 1 szkl. rabarbaru (obrany i pokrojony)
W jednej misce wymieszać składniki suche, w drugiej składniki mokre. Mokre składniki dodać do suchych i niedbale wymieszać. Następnie dodać rabarbar i ponownie zamieszać. Gotowym ciastem napełnić foremki do 3/4 wysokości. Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni przez ok. 20-25 minut.