Muffiny cynamonowo-kawowe z czekoladą
W ostatnim czasie muffiny stały się bardzo popularne, chyba jakaś mania ogarnęła pichcące panie, dopadło i mnie 😉 Nie mam jeszcze foremek na te cudeńka, ale jakoś sobie poradziłam. Muffiny są pyszne, najlepiej smakują na ciepło i tego samego dnia – choć na drugi dzień też smakowały.
Składniki suche:
- 2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- Cukier waniliowy
- 5-6 kostek czekolady mlecznej
Składniki mokre:
- 1/2 kostki masła (roztopić i ostudzić)
- 1 szklanka letniego mleka
- 1 jajko
W jednej misce wymieszać składniki suche: mąkę, cukier, kawę cynamon, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. W drugiej misce wymieszać składniki mokre: roztopione masło, mleko i jajko.
Do składników mokrych dosypywać składniki suche i niedbale wymieszać, następnie dodać pokrojoną na małe kawałeczki czekoladę.
Ciasto wlewać do 3/4 wysokości foremek. Piec w temperaturze 180st C przez 22-23 minuty.
Udekorować polewą. Porcja na 15 muffinek.