Menu stron
Menu kategorii

Dodane przez dnia marzec 3, 2013 w Desery | 0 komentarzy

Muffiny cynamonowo-kawowe z czekoladą

Muffiny cynamonowo-kawowe z czekoladą

W ostatnim czasie muffiny stały się bardzo popularne, chyba jakaś mania ogarnęła pichcące panie, dopadło i mnie 😉 Nie mam jeszcze foremek na te cudeńka, ale jakoś sobie poradziłam. Muffiny są pyszne, najlepiej smakują na ciepło i tego samego dnia – choć na drugi dzień też smakowały.

Składniki suche:

  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Cukier waniliowy
  • 5-6 kostek czekolady mlecznej

Składniki mokre:

  • 1/2 kostki masła (roztopić i ostudzić)
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 1 jajko

W jednej misce wymieszać składniki suche: mąkę, cukier, kawę cynamon, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. W drugiej misce wymieszać składniki mokre: roztopione masło, mleko i jajko.
Do składników mokrych dosypywać składniki suche i niedbale wymieszać, następnie dodać pokrojoną na małe kawałeczki czekoladę.
Ciasto wlewać do 3/4 wysokości foremek.  Piec w temperaturze 180st C przez 22-23 minuty.
Udekorować polewą. Porcja na 15 muffinek.

Więcej zdjęć

Dodaj odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.