Muffiny cytrynowe
W ostatnim czasie muffiny często goszczą w naszym domu. Mąż je polubił i nasz synek też, i to przede wszystkim dla nich je piekę. Dziś smak cytrynowy, który dawno temu chciałam wypróbować, wyszły pyszne, aromatyczne – idealnie cytrynowe.
Składniki suche:
- 2 szkl. mąki
- 1/2 szkl. cukru
- cukier waniliowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- starta skórka z 1 cytryny
Składniki mokre:
- 1 jajko
- 1/2 szkl. oleju
- 3/4 szkl. mleka
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
W jednej misce wymieszać wszystkie składniki mokre, w drugiej składniki suche. Zawartość obu misek połączyć i wymieszać niezbyt dokładnie. Ciasto przełożyć do foremek.
Piec w temp. 190 stopni przez 20-25 minut.