Muffiny z jabłkiem i cynamonem
Nabrałam ochoty na coś słodkiego, a z tej okazji, że dorobiłam się nowych foremek czas je teraz przetestować. Od wczoraj chodziły mi po głowie muffiny z dodatkiem jabłka i cynamonu, znalazłam jakiś przepisik i do dzieła. Dwa razy podchodziłam do ich zrobienia. Za pierwszym razem zapomniałam dodać masło ;/ nie poddałam się i zrobiłam drugi raz i wyszły idealne.
Składniki suche:
- 1 szklanka maki + 2 łyżki
- 0,5 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- 1 jajko
- 0,5 szklanki mleka
- 5 łyżek stopionego masła
- 1 duże jabłko
Piekarnik nagrzać do 200°C. Foremkę do muffinek wyłożyć papilotkami (nie koniecznie).
W jednej misce wymieszać wszystkie składniki, w drugiej składniki mokre. Następnie do mokrych dodać suche i wymieszać niedbale. Na koniec dodać jabłko pokrojone w kostkę. Gotowym ciastem napełnić foremki do 3/4 wysokości. Piec 20-25 minut.
Gotowe muffinki posypać cukrem pudrem.