Menu stron
Menu kategorii

Dodane przez dnia Maj 15, 2013 w Desery | 0 komentarzy

Muffiny z jabłkiem i cynamonem

Muffiny z jabłkiem i cynamonem

Nabrałam ochoty na coś słodkiego, a z tej okazji, że dorobiłam się nowych foremek czas je teraz przetestować. Od wczoraj chodziły mi po głowie muffiny z dodatkiem jabłka i cynamonu, znalazłam jakiś przepisik i do dzieła. Dwa razy podchodziłam do ich zrobienia. Za pierwszym razem zapomniałam dodać masło ;/ nie poddałam się i zrobiłam drugi raz i wyszły idealne.

Składniki suche:

  • 1 szklanka maki + 2 łyżki
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli

Składniki mokre:

  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki mleka
  • 5 łyżek stopionego masła
  • 1 duże jabłko

Piekarnik nagrzać do 200°C. Foremkę do muffinek wyłożyć papilotkami (nie koniecznie).

W jednej misce wymieszać wszystkie składniki, w drugiej składniki mokre. Następnie do mokrych dodać suche i wymieszać niedbale. Na koniec dodać jabłko pokrojone w kostkę. Gotowym ciastem napełnić foremki do 3/4 wysokości. Piec 20-25 minut.

Gotowe muffinki posypać cukrem pudrem.

Więcej zdjęć

Dodaj odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.