Menu stron
Menu kategorii

Dodane przez dnia lut 2, 2017 w Desery | 0 komentarzy

Pijana śliwka

Pijana śliwka

Pijana śliwka to ciasto, które podbiło serca moich najbliższych. Czekoladowe ciasto z kremem z nutelli, powidłami śliwkowymi i suszonymi śliwkami moczonymi w rumie. Mimo swojej diety nie mogę się powstrzymać by nie zjeść choć kawałeczka 😉 Idealne na święta i rodzinne imprezy. Przepis ściągnęłam ze strony mojewypieki.com, (w mojej wersji użyłam mniejszej ilości śliwek, ok 150 g – moim zdaniem wystarczająco, co by nie odstraszyć mojego pięcio- i pół letniego synka)

Śliwki w rumie:

  • 150-200 g śliwek suszonych – kalifornijskich
  • 100 ml rumu

Śliwki pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do garnka i zalać rumem. Podgrzać do wrzenia i odstawić na ok 1 godz lub do momentu kiedy cały alkohol wsiąknie w śliwki. Jeśli cały alkohol nie wsiąknie, odlać go i wykorzystać do nasączenia.

Ciasto czekoladowe:

  • 3/4 szkl. oleju rzepakowego
  • 1/2 szkl. wody
  • 1 szkl. cukru
  • 3 płaskie łyżki kakao

Wszystkie składniki umieścić w garnku, następnie zagotować do momentu rozpuszczenia się cukru. Zdjąć z palnika i wystudzić.

Po wystudzeniu:

  • 5 jajek
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Mąkę, proszek, sodę przesiać. Białka ubić na sztywna pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo po jednej łyżce cukier, ciągle ubijając. Dodać wszystkie żółtka i ubić do otrzymania kremowej pianki. Wlać całą wystudzoną mieszankę i dokładnie wymieszać na wolnych obrotach miksera. Dodać suche składniki- przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Delikatnie wymieszać.Formę do wyłożyć papierem do pieczenia – samo dno. Boków niczym nie smarować. Ciasto przelać do formy.

Piec w temperaturze 180 stopni przez 40-45 minut. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Po wystudzeniu, wyjąc z formy i przekroić na dwa blaty.

Nasączenie:

  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczonej w 100 ml wody
  • 3 łyżki rumu (można wykorzystać pozostały ze śliwek)

Krem z nutellą:

  • kostka masła
  • 400 g nutelli
  • 125 g serka mascarpone

Masło oraz nutella powinny być w temp. pokojowej. Masło utrzeć do powstania puszystej masy. Dodać nutelle i serek mascarpone, utrzeć tylko do połączenia się składników i powstania gładkiego kremu. Dodać nasączone śliwki i wymieszać.

Dodatkowo:

  • powidła śliwkowe

Polewa czekoladowa:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml śmietany kremówki 30 %

Śmietanę przelać do garnka, podgrzać prawie do wrzenia. Zdjąć z palnika, dodać połamana na kostki czekoladę i odstawić na kilka minut. Po tym czasie wymieszać, wystudzić i pozostawić do lekkiego zgęstnienia.

Wykonanie:

Na tacy ułożyć jeden z blatów ciasta. Nasączyć połową kawy z rumem a następnie posmarować cienką warstwą powideł śliwkowych. Na powidła położyć masę z nutelli, wyrównać. Przykryć drugim blatem ciasta i nasączyć pozostałą kawą. Na wierzch rozsmarować polewę czekoladową. Ciasto schłodzić.

Po schłodzeniu ciasto można pokroić w kwadraty i każdy kwadrat udekorować śliwkami maczanymi w roztopionej czekoladzie.

Więcej zdjęć

Dodaj odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *