Prince Polo
Biszkopt kakaowy:
- 7 jajek
- 5 łyżek mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki kakao
- 1 szkl. cukru
- 1 mały proszek do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek dodać proszek do pieczenia i łyżkę octu- wymieszać (zrobi się puszysta masa – biszkopt wychodzi puszysty i nie opada). Białka ubić z cukrem na sztywno. Dodać żółtka a następnie przesiane mąki, kakao oraz sodę. Wszystko delikatnie wymieszać. Wlać na blachę i piec w temp 170 stopni przez ok. 20 minut. Po ostygnięciu biszkopt przeciąć na pół.
Ciasto prince polo:
- 6 białek
- 1 szkl. cukru
- 10 dkg orzechów włoskich
- 10 dkg wiórek kokosowych
- 4 duże Prince Polo
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubić z cukrem. Orzechy bardzo drobno pokroić (część można zemleć). Wafelki pokruszyć. Wszystkie suche składniki wsypać do ubitych białek i lekko wymieszać. Piec do uzyskania złotego koloru (ok. 20 minut w temp. 170 stopni).
Krem:
- 3/4 litra mleka (75 ml)
- 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 czubate łyżki mąki pszennej
- 6 żółtek
- 1 1/2 kostki margaryny Kasi (lub masła)
- 4 łyżki cukru pudru
- gorzka czekolada
- mleczna czekolada
Z mleka odlać ok. pół szklanki, resztę zagotować. W odlanym mleku dobrze wymieszać obie mąki oraz żółtka – powoli wlewać na gotujące się mleko, cały czas mieszając uważać, aby się nie przypaliło – najlepiej użyć miksera. Gotowy budyń pozostawić do ostygnięcia.
Między czasie w kąpieli wodnej rozpuścić czekolady – wystudzić.
Margarynę utrzeć z cukrem, następnie ucierając dodawać po łyżce budyniu oraz roztopioną czekoladę. Dobrze wymieszać. Do masy można dodać odrobinę alkoholu.
Składamy po kolei:
- biszkopt
- 1/2 kremu
- ciasto z prince polo
- 1/2 kremu
- biszkopt
- polewa
Więcej zdjęć