Menu stron
Menu kategorii

Dodane przez dnia kwi 9, 2013 w Desery | 0 komentarzy

Prince Polo

Prince Polo

Biszkopt kakaowy:

  • 7 jajek
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki kakao
  • 1 szkl. cukru
  • 1 mały proszek do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody

Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek dodać proszek do pieczenia i łyżkę octu- wymieszać (zrobi się puszysta masa – biszkopt wychodzi puszysty i nie opada). Białka ubić z cukrem na sztywno.  Dodać żółtka a następnie przesiane mąki, kakao oraz sodę. Wszystko delikatnie wymieszać. Wlać na blachę i piec w temp 170 stopni przez ok. 20 minut. Po ostygnięciu biszkopt przeciąć na pół.

 

Ciasto prince polo:

  • 6 białek
  • 1 szkl. cukru
  • 10 dkg orzechów włoskich
  • 10 dkg wiórek kokosowych
  • 4 duże Prince Polo
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić z cukrem. Orzechy bardzo drobno pokroić (część można zemleć). Wafelki pokruszyć. Wszystkie suche składniki wsypać do ubitych białek i lekko wymieszać. Piec do uzyskania złotego koloru (ok. 20 minut w temp. 170 stopni).

Krem:

  • 3/4 litra mleka (75 ml)
  • 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 czubate łyżki mąki pszennej
  • 6 żółtek
  • 1 1/2 kostki margaryny Kasi (lub masła)
  • 4 łyżki cukru pudru
  • gorzka czekolada
  • mleczna czekolada

Z mleka odlać ok. pół szklanki, resztę zagotować. W odlanym mleku dobrze wymieszać obie mąki oraz żółtka – powoli wlewać na gotujące się mleko, cały czas mieszając uważać, aby się nie przypaliło – najlepiej użyć miksera. Gotowy budyń pozostawić do ostygnięcia.

Między czasie w kąpieli wodnej rozpuścić czekolady – wystudzić.

Margarynę utrzeć z cukrem, następnie ucierając dodawać po łyżce budyniu oraz roztopioną czekoladę. Dobrze wymieszać. Do masy można dodać odrobinę alkoholu.

Składamy po kolei:

  • biszkopt
  • 1/2 kremu
  • ciasto z prince polo
  • 1/2 kremu
  • biszkopt
  • polewa

Więcej zdjęć

 

Dodaj odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *