Menu stron
Menu kategorii

Dodane przez dnia lut 20, 2010 w Desery | 0 komentarzy

Puszysty sernik „niebo w gębie”

Ciasto:

  • 1 ½  szkl. mąki tortowej lub krupczatki
  • 10 dkg masła
  • 1 łyżka smalcu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 -4 żółtka
  • cukier waniliowy, szczypta soli

Masa serowa:

  • 1 kg sera 3 krotnie zmielonego
  • 5 jajek
  • 1 szkl. cukru
  • ½ szkl. oliwy
  • 2 szkl. mleka
  • 2 budynie śmietankowe
  • 1 olejek waniliowy
  • 10 dkg wiórek kokosowych

Ze składników zagnieść kruche ciasto, uformować kulę, owinąć folią aluminiową i schłodzić przez pół godziny w lodówce.

W tym czasie utrzeć żółtka z cukrem i aromatem na puszystą masę. Połączyć ze zmielonym serem. Do masy dodać: oliwę, mleko, budyń śmietankowy i wszystko utrzeć na gładką masę. Następnie wyjąć schłodzone ciasto i wykleić nim największa blaszkę lub  tortownicę (26 – 28 cm). Następnie wylewamy do tego masę serową i pieczemy przez 50 minut w temp. 160 – 170 st. C.

W między czasie ubijamy z pozostałych 5 białek razem z ½ szkl cukru na sztywną pianę. Wyjmujemy ciasto, wykładamy na gorące ciasto ubitą pianę, posypujemy wiórkami kokosowymi i wkładamy z powrotem do piekarnika na 10 – 15 minut do tej samej temp.

Dodaj odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.