Menu stron
Menu kategorii

Dodane przez dnia cze 8, 2014 w Desery | 0 komentarzy

Rolada śmietankowo-truskawkowa

Rolada śmietankowo-truskawkowa

Bardzo prosta, szybka, smaczna i delikatna rolada z kremem w sam raz w sezonie truskawkowym. Z pewnością wykorzystam przepis gdy pojawią się jagody 😉

Ciasto:

  • 3 duże jajka (4 małe)
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać cukier, cukier waniliowy oraz po jednym żółtku. Na koniec wsypać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia –  delikatnie wymieszać. Piec prze ok. 10 minut w temp. 190 stopni.

Rozłożyć ściereczkę lnianą, na niej wyłożyć upieczone ciasto (wierzchem do ściereczki), zdjąć papier. Następnie zwinąć ciasto w roladę razem ze ściereczką, odstawić d ostygnięcia.

Masa:

  • 20-30 dkg truskawek
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki żelatyny
  • 2- 3 łyżki cukru

Żelatynę rozpuścić w małej ilości wody (1/4 szkl.). Truskawki zmiksować z cukrem na sos. Śmietanę ubić na sztywno, następnie wlać do niej powoli truskawki oraz ciepłą żelatynę – cały czas ubijając. Wstawić na chwilę do lodówki, aż masa zacznie gęstnieć (pilnować by nie zgęstniałą zbyt mocno).

Roladę rozwinąć, rozsmarować masę truskawkową i z powrotem zwinąć. Wstawić do lodówki na ok. 2 godziny. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Więcej zdjęć

Dodaj odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.