Rolada śmietankowo-truskawkowa
Bardzo prosta, szybka, smaczna i delikatna rolada z kremem w sam raz w sezonie truskawkowym. Z pewnością wykorzystam przepis gdy pojawią się jagody 😉
Ciasto:
- 3 duże jajka (4 małe)
- 2 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 cukier waniliowy
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać cukier, cukier waniliowy oraz po jednym żółtku. Na koniec wsypać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia – delikatnie wymieszać. Piec prze ok. 10 minut w temp. 190 stopni.
Rozłożyć ściereczkę lnianą, na niej wyłożyć upieczone ciasto (wierzchem do ściereczki), zdjąć papier. Następnie zwinąć ciasto w roladę razem ze ściereczką, odstawić d ostygnięcia.
Masa:
- 20-30 dkg truskawek
- 200 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki żelatyny
- 2- 3 łyżki cukru
Żelatynę rozpuścić w małej ilości wody (1/4 szkl.). Truskawki zmiksować z cukrem na sos. Śmietanę ubić na sztywno, następnie wlać do niej powoli truskawki oraz ciepłą żelatynę – cały czas ubijając. Wstawić na chwilę do lodówki, aż masa zacznie gęstnieć (pilnować by nie zgęstniałą zbyt mocno).
Roladę rozwinąć, rozsmarować masę truskawkową i z powrotem zwinąć. Wstawić do lodówki na ok. 2 godziny. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.