Rurki francuskie z kremem mascarpone
Robiłam już rurki z kremem budyniowym, jednak one średnio smakowały mojemu mężowi. Przeglądając różne blogi, na jednym z nich znalazłam przepis na rurki, które są przepyszne, idealne, delikatne i puszyste… po prostu niebo w gębie! Tymi smakołykami trafiłam w gusta męża. Gorąco polecam i smacznego 🙂
Ciasto maślane:
- 30 dkg masła
- 10 dkg mąki
Ciasto podstawowe:
- 20 dkg mąki
- 1 małe jajko
- 1/2 łyżeczki octu
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 szkl. wody
Przygotować ciasto maślane: mąkę przesiać i posiekać z zimnym masłem, zagnieść na jednolita masę.
Przygotować ciasto podstawowe: mąkę przesiać, dodać sól, ocet oraz powoli dodawać wodę tak aby zagnieść elastyczne ciasto (tak jak na pierogi). Ciasto dobrze wyrobić i cienko rozwałkować na kształt koła. Ułożyć na nim rozwałkowane w kwadrat ciasto maślane i złożyć w kopertę (najpierw zakładając do środka boki ciasta podstawowego, później składając razem obie warstwy).
Rozwałkować całość raz jeszcze i ponownie złożyć w kopertę. Owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut. Powtarzać wałkowanie, składanie i chłodzenie ciasta jeszcze trzykrotnie.
Ciasto rozwałkować cienko na blacie lekko oprószonym mąką. Pokroić w długie paski o szerokości ok 2 cm. Paskami ciasta nawijać na foremki do rurek, tak aby paski nachodziły jeden na drugi. Każdą rurkę posmarować jajkiem i posypać cukrem.
Rurki piec w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni przez ok. 15 minut na jasnozłoty kolor. Upieczone rurki zdjąć z foremek i pozostawić do ostygnięcia.
Krem mascarpone:
- 250 g serka mascarpone
- 325 ml śmietany kremowej ( 30 lub 36%)
- 1 laska wanilii
- 3 łyżki cukru pudru
Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno pod koniec ubijania dodać cukier puder. W osobnej misce zmiksować mascarpone z ziarenkami wanilii, następnie wymieszać z ubitą śmietaną. Kremem napełnić rurki.