Rurki z kremem waniliowym
Moja bratowa w rozmowie przez telefon wspomniała ostatnio, że piekła rurki z kremem i tym samym narobiła mi ochoty na nie. Nie pozostało mi nic innego jak kupić foremki, poszukać jakiegoś przepisu i do dzieła. Z poniższej porcji wychodzi ok. 40 rurek. Krem jest przepyszny, delikatny i wyraźnie waniliowy. Smakiem przypomina mi lody domowej roboty, które mama robiła przed laty.
Ciasto:
- 2 1/2 szkl. mąki
- 1 margaryna
- szczypta soli
- 1 szkl. śmietany 18 %
- 1 łyżka cukru waniliowego
Mąkę posiekać z margaryną, dodać pozostałe składniki. Zagnieść ciasto a następnie zawinięte w woreczek schłodzić w lodówce minimum pół godziny.
Ciasto rozwałkować na stolnicy. Wycinać paski długości ok. 25 cm, szerokości ok. 2-3 cm. Paski zawijać na posmarowane masłem rurki. Zaczynamy od cieńszego końca, paski muszą zachodzić na siebie. Rurki pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 200 stopni przez 15 – 17 minut. Po upieczeniu rurki zdjąć z foremek.
Krem:
- 1 l mleka
- 4 żółtka
- 2 całe jajka
- 25 dkg cukru pudru
- 2 cukry waniliowe
- 1/4 kostki masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Od mleka odlać 5 łyżek, pozostałe zagotować.
Jajka i żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszysta masę, następnie dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz 5 łyżek mleka, dalej ucierać.
Do gotującego mleka dodać masło oraz cukry waniliowe. Gdy mleko zacznie się gotować wolnym strumieniem wlewamy je do masy jajecznej, chwile mieszać. Masę gotować chwilę na wolnym ogniu do momentu aż zgęstnieje. Wystudzić.
Za pomocą rękawa cukierniczego napełnić rurki przestudzonym kremem. Posypać cukrem pudrem.