Sernik w cieście orzechowym
Delikatny, wilgotny sernik w mocnym orzechowym cieście oraz orzechowym kremem rozpieści podniebienie niejednego łasucha 🙂
Sernik:
- 1 kg sera mielonego (może być z wiaderka)
- 1 szkl. cukru
- 20 dkg masła
- 8 jaj
- 1 budyń śmietankowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masło utrzeć z cukrem, cały czas ucierając dodawać po 1 żółtku. Następnie dalej ucierając dodawać stopniowo ser i mąkę wymieszaną z proszkiem oraz budyń. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Masę serową przelać do blaszki, piec w temp. 170 stopni ok. 60 minut (aż sernik będzie miał złoty kolor).
Ciasto Orzechowe:
- 10 jaj
- 12 łyżek zmielonych orzechów
- 9 łyżek bułki tartej
- 10 łyżek cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno, dodać cukier oraz żółtka. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu dodać orzechy oraz bułkę tartą. Wszystko delikatnie wymieszać. Piec w temp. 180 stopni około 30 minut. Po upieczeniu ciasto ostudzić, po czym przekroić na pół.
Masa:
- 20 dkg orzechów włoskich – mielonych
- 1 szkl. mleka
- 2 kostki masła
- 6 łyżek cukru pudru
Zmielone orzechy zalać gorącym mlekiem, wymieszać i pozostawić do ostygnięcia. Masło utrzeć z cukrem. Ostudzona masę orzechową dodawać do utartego masła – cały czas ucierając.
Przełożenie:
biszkopt orzechowy
masa orzechowa
sernik
masa orzechowa
biszkopt orzechowy
masa orzechowa
starte orzechy