Menu stron
Menu kategorii

Dodane przez dnia Sty 22, 2015 w Desery | 0 komentarzy

Sernik w cieście orzechowym

Sernik w cieście orzechowym

Delikatny, wilgotny sernik w mocnym orzechowym cieście oraz orzechowym kremem rozpieści podniebienie niejednego łasucha 🙂

Sernik:

  • 1 kg sera mielonego (może być z wiaderka)
  • 1 szkl. cukru
  • 20 dkg masła
  • 8 jaj
  • 1 budyń śmietankowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masło utrzeć z cukrem, cały czas ucierając dodawać po 1 żółtku. Następnie dalej ucierając dodawać stopniowo ser i mąkę wymieszaną z proszkiem oraz budyń. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Masę serową przelać do blaszki, piec w temp. 170 stopni ok. 60 minut (aż sernik będzie miał złoty kolor).

Ciasto Orzechowe:

  • 10 jaj
  • 12 łyżek zmielonych orzechów
  • 9 łyżek bułki tartej
  • 10 łyżek cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywno, dodać cukier oraz żółtka. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu dodać orzechy oraz bułkę tartą. Wszystko delikatnie wymieszać. Piec w temp. 180 stopni około 30 minut. Po upieczeniu ciasto ostudzić, po czym przekroić na pół.

Masa:

  • 20 dkg orzechów włoskich – mielonych
  • 1 szkl. mleka
  • 2 kostki masła
  • 6 łyżek cukru pudru

Zmielone orzechy zalać gorącym mlekiem, wymieszać i pozostawić do ostygnięcia. Masło utrzeć z cukrem. Ostudzona masę orzechową dodawać do utartego masła – cały czas ucierając.

Przełożenie:

biszkopt orzechowy

masa orzechowa

sernik

masa orzechowa

biszkopt orzechowy

masa orzechowa

starte orzechy

 

Dodaj odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany.