Menu stron
Menu kategorii

Dodane przez dnia lut 21, 2013 w Desery | 0 komentarzy

Szarlotka z masą serową

Szarlotka z masą serową

To ciasto robiłam według przepisu i mam kilka uwag. Po pierwsze z jabłek koniecznie trzeba wycisnąć sok – inaczej masa jabłkowa będzie rzadka, ciapowata. Po drugie następnym razem do jabłek nie dodałabym cukru- mimo, że użyłam odmiany „szara reneta” – masa jest bardzo słodka. Sama galaretka w zupełności wystarczy.

Podczas smażenia jabłek z pomarańczą już pięknie pachnie, poza tym ciasto jest smaczne i aromatyczne.

Źródło: http://www.smaczny.pl/przepis,szarlotka_z_masa_serowa

Kruche ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 1/3 szklanki cukru
  • 20 dag masła
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki spirytusu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Do miski wsypać mąkę pszenną, mąkę krupczatkę i cukier. Dodać masło, jajko, żółtka, śmietanę, spirytus i proszek do pieczenia. Wszystko razem posiekać nożem i zagnieść kruche ciasto. Podzielić na trzy części, włożyć do lodówki na godzinę do schłodzenia.

Dodatkowo:

  • 2 białka
  • 2 łyżki bułki tartej
  • Masa jabłkowa:
  • 1 1/2 kg jabłek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 pomarańcza
  • cynamon
  • 2 galaretki brzoskwiniowe

Jabłka obrać, oczyścić i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do garnka, dodać do nich cukier i smażyć na małym ogniu. Pomarańczę umyć, sparzyć i osuszyć. Zetrzeć skórkę na tarce o małych oczkach. Następnie pomarańczę przekroić i wycisnąć z niej sok.  Pod koniec smażenia jabłek dodać skórkę i sok z pomarańczy, szczyptę cynamonu i wsypać dwie galaretki brzoskwiniowe w proszku. Całość dokładnie wymieszać i jeszcze chwilkę razem smażyć. Następnie ostudzić.

Masa serowa:

  • 25 dag półtłustego białego sera
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • 4 łyżki mleka
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 budyń waniliowy

Do miski przełożyć ser, śmietanę, mleko, cukier waniliowy i budyń. Całość razem zmiksować.

Dno prostokątnej formy wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie rozłożyć w niej dwie części kruchego ciasta. Dwa białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i rozsmarować ją na kruchym cieście. Całość posypać bułką tartą. Następnie rozłożyć masę jabłkową, a na niej masę serową. Na górze ciasta rozłożyć kruszonkę z pozostałego kruchego ciasta. Całość włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 60 minut w temperaturze 180 stopni. Gorące ciasto posypać cukrem pudrem i odstawić do ostudzenia.

Więcej zdjęć

Dodaj odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *