Menu stron
Menu kategorii

Dodane przez dnia kwi 19, 2011 w Desery | 0 komentarzy

Szarlotka

Szarlotka

To ciasto odkąd pamiętam jest częstym gościem na stole w moim domu rodzinnym. Jak się pojawi między innymi ciastami zawsze pierwsza znika z talerza. Ulubione ciasto mojego starszego brata. Tradycyjna szarlotka – palce lizać 😉

Ciasto:

  • 3 szkl. mąki
  • 1 margaryna zwykła
  • 1/2 szkl. śmietany
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 2 żółtka + 1 całe jajo
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Z pozostałych składników zagnieść ciasto i podzielić na dwie części. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i położyć jedną część rozwałkowanego ciasta (można posypać odrobiną kakao).

Masa jabłkowa:

  • 1 i 1/2 kg jabłek (szara reneta, lub inne kwaśne)
  • cukier waniliowy
  • rodzynki
  • cynamon
  • cukier
  • 2 łyżki bułki tartej

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wycisnąć sok. Do jabłek dodać cukier waniliowy, cukier kryształ według uznania, odrobinę cynamonu i rodzynki, wszystko razem wymieszać i przełożyć do blaszki. Pozostałe ciasto rozwałkować i przykryć jabłka, nakłuć widelcem w kilku miejscach, piec w temp. 180 stopni do momentu złotej skórki 😉

Dodaj odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *