Szarlotka
To ciasto odkąd pamiętam jest częstym gościem na stole w moim domu rodzinnym. Jak się pojawi między innymi ciastami zawsze pierwsza znika z talerza. Ulubione ciasto mojego starszego brata. Tradycyjna szarlotka – palce lizać 😉
Ciasto:
- 3 szkl. mąki
- 1 margaryna zwykła
- 1/2 szkl. śmietany
- 1 szkl. cukru pudru
- 2 żółtka + 1 całe jajo
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Z pozostałych składników zagnieść ciasto i podzielić na dwie części. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i położyć jedną część rozwałkowanego ciasta (można posypać odrobiną kakao).
Masa jabłkowa:
- 1 i 1/2 kg jabłek (szara reneta, lub inne kwaśne)
- cukier waniliowy
- rodzynki
- cynamon
- cukier
- 2 łyżki bułki tartej
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wycisnąć sok. Do jabłek dodać cukier waniliowy, cukier kryształ według uznania, odrobinę cynamonu i rodzynki, wszystko razem wymieszać i przełożyć do blaszki. Pozostałe ciasto rozwałkować i przykryć jabłka, nakłuć widelcem w kilku miejscach, piec w temp. 180 stopni do momentu złotej skórki 😉