Menu stron
Menu kategorii

Dodane przez dnia Lip 15, 2015 w Desery | 0 komentarzy

Tort czekoladowo bananowy

Tort czekoladowo bananowy

Wielkimi krokami zbliżają się czwarte urodziny Bartka i czas coś wykombinować aby tort był smaczny i aby zachwycił gości.

Upiec 2 biszkopty, każdy z 6 jaj  (jeden ciemny drugi jasny). Po upieczeniu i ostudzeniu przekroić je na pół.

Krem czekoladowy:

  • 250 ml śmietany kremówki
  • 1 czekolada mleczna
  • 1 czekolada gorzka

Czekoladę połamać na kawałki. Śmietankę przelać do garnka dodać do niej czekoladę i podgrzać – nie doprowadzając do wrzenia. Garnek zdjąć z palnika, mieszać do roztopienia się czekolady. Wystudzić i schłodzić w lodówce najlepiej całą noc.

Przed przełożeniem tortu ubić do uzyskania gładkiego, gęstego kremu.

Krem bananowy:

  • 250 ml nektaru bananowego,
  • 1/2 opakowania proszku budyniowego waniliowego lub śmietankowego,
  • 2 łyżki cukru,
  • 125 g miękkiego masła

150 ml nektaru zagotować. W tym czasie w pozostałym soku rozmieszać proszek budyniowy z cukrem. Mieszankę wlać do gotującego się nektaru i ciągle mieszając gotować ok. 2 minut na wolnym ogniu. Przykryć folią aluminiową i odstawić do ostygnięcia. Po tym czasie miękkie masło utrzeć mikserem, cały czas ucierając dodawać po łyżce zimny bananowy budyń. Ucierać do momentu, w którym masa będzie jednolita i puszysta.

Krem śmietanowy:

  • 250 ml śmietany kremówki
  • 1 opakowanie śmietan-fix
  • 1 łyżka cukru pudru

Śmietanę ubić na sztywno razem z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodać śmietan-fix.

 

Dodatkowo:

  • 2 banany
  • połowa opakowania tężejącej galaretki cytrynowej
  • 1 szkl. wody z sokiem z cytryny do nasączania (lub inny ulubiony poncz)

Biszkopty nasączyć wodą z cytryna bądź innym ponczem. Pierwszy ciemny krążek położyć na paterze i na nim rozsmarować połowę bananowego kremu, następnie przykryć jasnym  krążkiem. Na jasny biszkopt wyłożyć 1/3 kramu czekoladowego, rozsmarować go i przykryć biszkoptem ciemnym. Na ciemnym biszkopcie rozsmarować pozostałą cześć kremu bananowego, na nim ułożyć biszkopt jasny. Boki tortu pokryć pozostałym kremem czekoladowym. Całość wstawić do lodówki na ok. 1-2 godziny aby masy stężały.

Na wierzchu tortu rozsmarować połowę bitej śmietany, pozostałą reszta udekorować wyciśniętymi rozetkami dookoła krawędzi. Banana pokroić w plasterki i ułożyć je na wierzchu w kształt koła. Boki i pusty środek wypełnić czekoladową posypką lub wiórkami czekoladowymi. Banany oblać niewielką ilością tężejącej galaretki, aby nie ciemniały. Boki oraz wierzch można obsypać płatkami czekoladowymi.

Tort przechowywać w lodówce i podawać schłodzony.

 

Źródło: https://kulturakulinarna.wordpress.com/

Więcej zdjęć

Dodaj odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany.