Tort śmietankowo jagodowy
W końcu zebrałam się, aby umieścić przepis na tort jaki upiekłam na drugie urodziny Bartusia. Tort był kolorowy, śmietankowo jagodowy, delikatny a zarazem bardzo wyrazisty, nie za słodki, smakiem przypominał mi lody jagodowe, najlepsze :). Tak jak już wcześniej w poście urodzinowym pisałam, dekoracja tortu nie udała się – muszę potrenować, to był pierwszy tort jaki w życiu zrobiłam.
Upiec biszkopty(moje sprawdzone przepisy): jasny i ciemny z 6 jaj i przekroić na pół. Biszkopty nasączyć wodą cytryną(z 1-2 cytryn wycisnąć sok i całość zalać gorącą wodą, odstawić do ostygnięcia).
Frużelina jagodowa:
- 25o g jagód (świeżych lub mrożonych)
- 1 1/2 łyżeczki żelatyny
- 1/2 szkl. cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
W małym garnku wymieszać jagody z cukrem. Postawić na małym ogniu i podgrzewać do rozpuszczenia się cukru. Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w 1 łyżce wody, dodać razem z pozostałymi składnikami do jagód, zagotować i zdjąć z palnika. Można przetrzeć przez sito (ja nie przecierałam). Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i powoli wlewać ciągle mieszając do owoców ( można najpierw ją rozrobić z odrobina owoców, nie będzie taka gęsta i nie zrobią sie grudki). Schłodzić, następnie wstawić do lodówki na całą noc.
Krem jagodowy:
- 375 g serka mascarpone (1 i 1/2 opakowania), schłodzonego
- frużelina jagodowa, schłodzona
Mascarpone i frużelinę zmiksować na gładką masę.
Krem śmietankowy:
- 1/2 l śmietany kremówki 30 %
- 500 g serka mascarpone ( 2 opakowania)
- 6 łyżek cukru pudru
- laska wanilii (ewentualnie cukier waniliowy)
- 4 łyżeczki żelatyny
- 3/4 szkl. wody
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, schłodzić. Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Serek mascarpone ubić z ziarenkami wanilii, dodać do Śmietany i razem wymieszać. Na koniec, cały czas mieszając powoli wlewać żelatynę.
Część obu kremów pozostawić do dekoracji.
Przekładanie:
biszkopt ciemny
1/2 kremu śmietankowego
biszkopt jasny
1/2 kramu jagodowego
biszkopt ciemny
1/2 kremu śmietankowego
biszkopt jasny
Pozostałym kremem (u mnie jagodowy) posmarować wierzch i brzegi tortu, dowolnie udekorować 🙂
Smacznego!
Więcej zdjęć