Menu stron
Menu kategorii

Dodane przez dnia cze 4, 2012 w Desery | 0 komentarzy

Tort lub rolada z masą russell

Tort lub rolada z masą russell

Na większość rodzinnych uroczystości torty robiła sąsiadka. Postanowiłam się przyjrzeć jak robi te pyszne masy i spróbowałam –  udało się. Dołączyła do mnie Asia – której przekazałam swe obserwacje i teraz to chyba będziemy się prześcigały, w tym która zrobi lepiej 😉 Tak więc sąsiadka ma wolne, a ja bawię się masami i do dzieła.

Upiec 2 biszkopty z 6 jaj ciemny i jasny.

Na kolor:

  • brązowy: ok. 4 łyżki kakao zaparzyć wodą ( ma być gęsta papka) –  wystudzić
  • czerwony/różowy: czerwonego buraka zetrzeć na tarce, wycisnąć sok

Składniki masy:

  • 2 kostki masła
  • 2 margaryny bielski
  • 2 całe jajka +  3 żółtka ( na duży tort 2 całe jajka + 5 żółtek )
  • cukier puder ok. 25-30 dkg ( na duży tort 50 dkg)
  • 3 cytryny
  • 100 ml spirytusu
  • kwasek cytrynowy
  • kakao
  • olejek arakowy ( w podłużnej fiolce)
  • olejek rumowy
  • 2 galaretki
  • brzoskwinie

Jajka rozbić mikserem razem z cukrem pudrem następnie ubić na parze – wystudzić. Masło i margarynę utrzeć na puszystą masę, dodawać po łyżce wystudzone jajka dalej ucierać. Dodać sok wyciśnięty z cytryny ( jak mało kwaśne dodać sok z drugiej cytryny). Dodać setkę spirytusu oraz kwasek cytrynowy ( pół kieliszka kwasku zalać ok 1 centymetrem wody – rozpuścić). Masę rozdzielić na pół, do jednej dodać kakao oraz cały olejek rumowy, do jasnej części dodać olejek arakowy ( jeżeli masa będzie zabarwiona burakiem można dodać olejek np. poziomkowy).

Przekładanie tortu: biszkopty przekroić na pół, nasączyć ( 2 cytryny zalać gorącą wodą, wystudzić następnie dodać kieliszek spirytusu). Pierwszą połówkę ciemnego biszkopta posmarować powidłami, położyć masę jasną, położyć biszkopt jasny, masa jasna, galaretka z owocami, masa jasna, biszkopt ciemny, masa ciemna biszkopt jasny. Cały tort posmarować pozostała masą i udekorować według uznania :). Brzegi można obsypać pokruszonym waflem, bułką tartą

Galaretka: brzoskwinie pokroić na drobne kawałki i przełożyć do pojemnika w kształcie i wielkości tortu jaki będziemy robić (np. blaszka w której piekły się biszkopty). Galaretki rozpuścić w 3 szkl. wody, zalać brzoskwinie. ( Brzoskwinie można pokroić drobno i dodać do jasnej masy).

Ja tą masą przekładam rolady i są pyszne 🙂 Z takiej porcji można zrobić 4-5 rolady. Jak widać wyżej nieźle się prezentują i równie nieźle smakują.

Dodaj odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.