Tort z Milky Way i brzoskwiniami
Tort przygotowałam z okazji 33 urodzin swojego mężusia D. – przy okazji po raz kolejny raz spełnienia marzeń kochanie 😛 Tort wyszedł idealny, pyszny, delikatny, nie za słodki a masa z batoników to super pomysł. Tort bardzo łatwy. Mąż zadowolony, goście też i o dziwo mój trzylatek zajadał się ze smakiem Oczywiście z tej okazji, że tort jadły też dzieci pół było nasączone sokiem z brzoskwiń a druga połowa z dodatkiem procencików.
Uwaga: masa z batoników i śmietany 30 % może nie do końca się ubić, więc najlepiej dodać żelatynę – co też uczyniłam. Najlepsza według opinii czytelników blogu Moje Wypieki, śmietana z Piątnicy 36 %
Biszkopt jasny:
- 6 jaj
- 1 szkl. mąki pszennej
- 1 szkl. cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia. Piec w temp. 160-170 stopni przez ok. 30-40 minut.
Biszkopt wystudzić, przekroić na pół. Z wierzchu biszkoptu „zdrapać” skórkę, pokruszyć i pozostawić do dekoracji tortu.
Biszkopt ciemny:
- 4 jaja
- 3/4 szkl. cukru
- 3/4 szkl. mąki
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem, na koniec kakao i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia. Piec w temp. 160-170 stopni przez ok. 30-40 minut.
Masa z batoników Milky Way:
- 500 ml śmietany kremówki (najlepiej 36%)
- 5 batoników Milky Way
Masę przygotować dzień wcześniej. Śmietanę przelać do garnka, do niej wrzucić pokrojone na mniejsze kawałki batoniki milky way. Podgrzewać cały czas mieszając masę do rozpuszczenia się batoników – nie dopuścić do wrzenia. Jak batoniki się nie rozpuszczą, masę przelać przez sitko i batoniki przetrzeć. Masę ostudzić i wstawić do lodówki na całą noc.
Następnego dnia masę ubić mikserem do momentu powstania gęstego kremu (ja na wszelki wypadek dodałam 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w odrobinie wody).
Brzoskwinie odsączyć, syrop zachować do nasączenia biszkoptów. Połowę brzoskwiń pokroić w kostkę, dodać do masy – wymieszać.
Drugą połowę brzoskwiń pokroić w półksiężyce, pozostawić do dekoracji tortu.
Masa śmietanowa z mascarpone:
- 250 ml śmietany kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
W czasie gdy tort będzie się chłodził w lodówce, pod koniec przygotować masę do dekoracji tortu. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodać serek mascarpone – wymieszać.
Dodatkowo:
- puszka brzoskwiń (800 g)
- likier cytrynowy lub brzoskwiniowy ( u mnie wódka cytrynówka ok. 50-70 ml )
Przygotować poncz: 1 szkl. soku z brzoskwiń wymieszać z 1/3 szkl. wody i dopełnić alkoholem tak aby było półtorej szklanki ponczu.
Wykonanie tortu:
Jeden blat jasny położyć na paterze, nasączyć 1/2 szkl. ponczu. Wyłożyć połowę masy z batoników Milky Way, na masę położyć ciemny biszkopt i nasączyć go 1/2 szkl. ponczu oraz wyłożyć resztę kremu z batoników. Masę przykryć ostatnim biszkoptem, nasączyć pozostałym ponczem. Tort schłodzić w lodówce ok. godzinę.
Na wierzch tortu oraz boki wyłożyć masę z serkiem mascarpone. Boki tortu obłożyć okruszkami biszkoptu lub startą czekoladą. Na wierzchu poukładać półksiężyce brzoskwiń. Tort schłodzić w lodówce.
Więcej zdjęć
Źródło: www.mojewypieki.com