Menu stron
Menu kategorii

Dodane przez dnia paź 1, 2013 w Przetwory | 0 komentarzy

Czerwone buraczki z papryką

Czerwone buraczki z papryką

Uwielbiam buraczki w takiej postaci. Super dodatek do obiadu – nie tylko zimową porą. Polecam 😉

  • 4 kg buraków
  • 8 dużych papryk
  • 5 cebul

Zalewa

  • 2 szkl. wody
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. octu (10 %)
  • 1/2 szkl. oleju

Buraki ugotować, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Składniki zalewy zagotować. Cebulę i paprykę pokroić w kostkę – wrzucić do zalewy i gotować ok. 10 minut. Do tego wrzucić starte buraki, dokładnie wymieszać i gotować 5 minut. Gorące buraki wkładać do słoików i pasteryzować 10-15 minut. Po tym czasie słoiki wyjąć, odwrócić do góry dnem i pozostawić w tej pozycji do ostudzenia.

Więcej zdjęć

 

Dodaj odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.