Menu stron
Menu kategorii

Dodane przez dnia Wrz 25, 2013 w Przetwory | 0 komentarzy

Leczo z cukinią na zimę

Leczo z cukinią na zimę

Sezon paprykowy w pełni, i dość często na naszym stole gości pyszne leczo. Mąż zajada się ze smakiem, p

  • 2 kg papryki czerwonych
  • 2 kg cukini zielonej
  • 2 kg pomidorów
  • 1/2 szkl. oleju

Pomidory umyć, pokroić na małe kawałki po czym wrzucić do garnka i chwilę gotować. Zestawić z ognia.

Cukinię obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub pokroić w paski.

Paprykę umyć, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w paski. Paprykę przełożyć do garnka i dusić na oleju, po ok 10 minutach dodać cukinię, wymieszać i razem dusić ok. 10 minut (do momentu aż cukinia będzie się “rozpadać”). Na koniec dodać pomidory (mogą być przetarte przez sito) całość gotować chwilę. Gorące leczo przełożyć do słoików, zakręcić i pasteryzować 10 minut od momentu zagotowania się. Za pasteryzowane słoiki odwrócić do góry dnem, pozostawić tak do wystygnięcia.

Więcej zdjęć

Dodaj odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany.