Menu stron
Menu kategorii

Dodane przez dnia lut 18, 2010 w Przetwory | 0 komentarzy

Ogórki z papryką

Jeszcze zimna się nie skończyła i nie sezon na takie przepisy, ale te ogórki są przepyszne. Nadają się zarówno do obiadu, jako dodatek do kanapek, ale również są świetne jako przegryzka 😉

  • 4 kg ogórków
  • 3-4 papryki (pokrojone w słupki)
  • 1 duży seler (pokrojony w słupki)
  • ½ cebuli
  • 6 szkl. wody
  • 2 łyżki soli

6 szkl. wody + 2 łyżki soli – tą wodą zalać ogórki, pozostawić na 4 godziny. Odlać wodę i przełożyć ogórki do słoików.

Zalewa:

  • 6 szkl. wody
  • 3 ½ szkl. cukru
  • 3 ½ szkl. octu

Zalewę zagotować i wystudzić. Do ogórków dodać kilka ziaren gorczycy, po trochę papryki, selera i cebuli, zalać zalewą. Pasteryzować 10 min od chwili zagotowania.

Dodaj odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.