Ogórki z papryką
Jeszcze zimna się nie skończyła i nie sezon na takie przepisy, ale te ogórki są przepyszne. Nadają się zarówno do obiadu, jako dodatek do kanapek, ale również są świetne jako przegryzka 😉
- 4 kg ogórków
- 3-4 papryki (pokrojone w słupki)
- 1 duży seler (pokrojony w słupki)
- ½ cebuli
- 6 szkl. wody
- 2 łyżki soli
6 szkl. wody + 2 łyżki soli – tą wodą zalać ogórki, pozostawić na 4 godziny. Odlać wodę i przełożyć ogórki do słoików.
Zalewa:
- 6 szkl. wody
- 3 ½ szkl. cukru
- 3 ½ szkl. octu
Zalewę zagotować i wystudzić. Do ogórków dodać kilka ziaren gorczycy, po trochę papryki, selera i cebuli, zalać zalewą. Pasteryzować 10 min od chwili zagotowania.