Papryka marynowana
Jak co roku przyszedł czas na marynowanie papryki. Idealna do sałatek, kanapek czy wędlin. Jedna porcja na zimę to stanowczo za mało 😉
- 3 kg kolorowej papryki
Zalewa:
- 2 l wody
- 1/2 l octu 10%
- 8 łyżek cukru
- 3 łyżki soli
- 8 liści laurowych
- 16 ziaren ziela angielskiego
- 16 ziaren pieprzu czarnego
- 3 łyżki gorczycy (lub po 1/2 łyżeczki na słoik)
Wszystkie składniki zalewy zagotować i odstawić do ostygnięcia. Paprykę umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić wzdłuż na mniejsze kawałki. Paprykę układamy w wyparzonych słoikach. Do każdego słoika dodać równe ilości przypraw „wyłowione” z zalewy. Przestudzoną zalewą zalać paprykę. Słoiki zamknąć i pasteryzować ok. 10 minut od chwili zagotowania.