Menu stron
Menu kategorii

Dodane przez dnia Paź 17, 2010 w Przetwory | 0 komentarzy

Papryka z goździkami

Papryka z goździkami

Ten przepis dostałam od koleżanki Doroty 🙂 postanowiłam więc go wypróbować, podobno goździki dodają aromatu papryce i jest pyszna.

Lubię wolny czas spędzać w kuchni, mam wolny weekend więc jest okazja żeby zrobić coś dobrego, coś co się przyda nawet jako dodatek do śniadaniowych kanapek mojego łakomczucha. Mój mąż jest leniem jeżeli chodzi o robienie jakiegokolwiek jedzenia (np. śniadania dla siebie samego do pracy). Często bywało tak,  że wstawał rano wychodził z domu, wracał ok. godziny 17 i dopiero wtedy był jego pierwszy posiłek (o ile byłam w domu ;)). Postanowiłam trochę to zmienić, a że nie chciało mi się wstawać z rana to robiłam kanapki do pracy wieczorami ok. godz. 22 – 23, przygotowane leżały w lodówce i czekały do rana. Teraz zmieniła ten system, wstaję rano do pracy to przy okazji robię świeże kanapeczki. Tą paprykę zrobiłam właśnie z myślą o tych kanapkach dla mojego kochanego lenia. Lato dawno temu się skończyło, pomidory czy ogórki coraz bardziej sztuczne, zimą papryka wyciągnięta prosto ze słoika będzie z pewnością smakować.

Zalewa:

  • woda 3 szkl.
  • ocet 10% 1 szkl.
  • cukier 1 szkl.
  • sól 1 łyżeczka
  • ziele angielskie
  • goździki
  • liść laurowy
  • olej

Wodę, ocet, cukier i sól zagotować. Do słoików wkładamy przygotowaną paprykę. Do każdego słoja wrzucamy po: liściu laurowym, goździku i owoc ziela angielskiego, oraz 1 łyżeczkę oleju. Całość zalewamy zagotowaną zalewą. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy ok 15 minut.

Więcej zdjęć

Dodaj odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany.