Menu stron
Menu kategorii

Dodane przez dnia Paź 17, 2010 w Przetwory | 0 komentarzy

Papryka z pieczarkami

Papryka z pieczarkami

Zima zbliża się wielkimi krokami, trzeba by zaopatrzyć się w jakieś przetwory. Co by kanapeczki nie były za “suche”, co by obiad miał jakiś dodatek, a i mój mąż oblizywał się ze smakiem 😉

Ogóreczki już dawno temu zrobione, sezon paprykowy w pełni więc może coś z papryką. Wygrzebałam ze starych przepisów sałatkę z papryką i pieczarkami, z tego co pamiętam pyszna była, więc oto jej przepis:

  • 1,5 kg pieczarek
  • 1,5 kg papryki
  • 1,5 kg cebuli
  • 2 łyżki soli

Zalewa:

  • 1 szkl. octu
  • 1 szkl. oliwy
  • 1 szkl. cukru
  • 1 łyżka soli

Pieczarki obrać, pokroić w paski. Zagotować w garnku wodę. Kiedy zacznie wrzeć, wyłączyć gaz. Do wrzątku wrzucić pieczarki, przykryć i zostawić na 15 minut. Po tym czasie pieczarki odcedzić i przestudzić.
Paprykę oczyścić, pokroić w paski.  Cebulę obrać, pokroić w pół talarki.
Paprykę, cebulę i ostudzone pieczarki włożyć do miski, posypać 2 łyżkami soli i odstawić na godzinę. Po godzinie wszystkie warzywa z sokiem włożyć do garnka, dodać składniki zalewy, wymieszać. Doprowadzić do wrzenia. Gotować 5 minut. Warzywa wkładać do wyparzonych gorących słoików, zakręcić. Odstawić do góry nogami do ostygnięcia, nie trzeba pasteryzować.

Więcej zdjęć

Spróbujcie, może zasmakuje i Wam!

Smacznego 😉

Dodaj odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany.