Sałatka z kurczakiem, żurawiną i selerem marynowanym
Sałatkę wygrzebałam w Asi zeszycie z przepisami, ona wygrzebała w przepisach Anity – ktokolwiek to jest, ta sałatka jest warta wypróbowania. U mnie w wersji ze słonecznikiem, choć i niebawem muszę przetestować z pestkami dyni. Polecam 🙂
- podwójna pierś z kurczaka
- 10 dkg żurawiny suszonej
- seler marynowany
- czerwona cebula
- 5 dkg słonecznika lub pestki dyni
- kostka rosołowa
- sól, pieprz
- majonez
Kurczaka pokroić w cienkie paski i ugotować na wodzie z dodatkiem rosołku. Żurawinę zalać wrzątkiem i pozostawić na na 5-10 minut. Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki razem wymieszać z majonezem, doprawić solą i pieprzem.