Warstwowa z serem feta i słonecznikiem
Tą sałatkę przygotowałam z okazji sylwestra, którego spędziliśmy ze znajomymi w Chełmie. Wygląda pysznie i z tego co pamiętam 😉 smaczna była, to też pewnie dlatego szybko zniknęła z półmiska. Zdjęć niestety zapomniałam zrobić, ale na pewno zrobię ją jeszcze nie raz i uzupełnię galerię. Polecam
- 1 czerwona papryka
- 6 jajek
- por (biała część)
- 10 dag słonecznika łuskanego (prażonego i solonego)
- 1 puszka kukurydzy konserwowej
- 27 dag sera Feta
Sos do sałatki:
- 4 łyżki majonezu
- 4 łyżki śmietany 18%
- 1 łyżka pikantnego ketchupu
- 1 łyżka suszonego koperku
- sól, pieprz
- czosnek granulowany
Czerwoną paprykę oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i oddzielić białka od żółtek. Białka jajek zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a żółtka na tarce o małych oczkach. Por pokroić w plasterki. Kukurydzę osączyć z zalewy. Ser Feta pokroić w dużą kostkę. Do miseczki przełożyć majonez. Dodać do niego śmietanę, ketchup, koperek, sól, pieprz, czosnek i wymieszać.
W przezroczystej misce układać warstwami następujące składniki: połowę czerwonej papryki, białka jajek, połowę sosu, por, słonecznik (trochę odłożyć do dekoracji), kukurydzę, pozostały sos, ser Feta, pozostałą czerwoną paprykę i żółtka jajek. Wierzch sałatki posypać odłożonym słonecznikiem. Gotową sałatkę włożyć na około 1 godzinę do lodówki.
Ciekawy przepis, połączenie z serem feta z pozostałymi składnikami może się fajnie komponować. Na pewno ja wypróbuję.